Nawiązanie w raporcie do tak bliskiego polakom utworu literackiego jakim jest Wesele, postać agenta Ignacego W., wykorzystanie postaci chochoła i jego zachowania w książce do stworzenia niepokojącego obiektu - jestem zachwycony.
Szczególnie, że ze strony technicznej raport też napisany porządnie.
Jestem ciekaw czy autor ma zamiar dopisać ewentualne spotkanie podmiotu z SCP-PL-027, jak to zasugerowała notatka dr Landowskiego ;)
+
Muszę zapamiętać: komentowanie raportu jako drugi pozwala uniknąć kompromitującej wpadki.
Dziękuję bardzo!
Weselowy chochoł był zbyt przesycony symboliką i niepokojem, by nie znaleźć się na fundacyjej liście. Cieszę się, że udało mi się oddać jego cechy w przystępny sposób.
Jeśli chodzi o konfrontację dwóch podmiotów — tak, będzie miała miejsce. Czekam tylko na przymrozek.
PS. Wannie chodziło chyba o to, że chciał napisać komentarz z jakimś błędem, ale zapoznanie się najpirew z Twoim pozwoliło tego uniknąć ;)
Aha, ok :)
Swoją drogą świetnie że taki raport się pojawił, mam koleżankę na polonistyce która z jednej strony jest zachwycona SCP, a z drugiej przerażona (specjalnie wybierałem raporty które czytała ;)), a ten chyba ją ostatecznie przekona do "współpracy" (W sumie przydałaby się mi jej pomoc, jest korektorką zawodowo, a ja przy tłumaczeniach robię masę błędów stylistycznych).
Po prostu nie skojarzyłem z tego raportu z Weselem:P
Widzę że James wrócił do starego, dobrego pisania raportów. Właśnie takie raporty u Ciebie lubię, takie mi jak najbardziej odpowiadają.
Podoba mi się swojskość raportu. Nie mógłby on powstać na innej wiki, z wiadomych przyczyn. Mam jednak kilka uwag:
Gdyby tak się jednak stało, należy przekazać odpowiednią informację dr. S. K. Landowskiemu, ewakuować cały sektor, a także wprowadzić w życie pierwszą serię zaawansowanych procedur ochronnych dotyczących placówki.
Jeśli jest to tak poważna sprawa, to oddawanie odpowiedzialności jednej osobie (która może być chora, martwa lub inaczej niedostępna) jest ryzykowna. Może dopisek: W przypadku niemożności poinformowania należy powiadomić nadzorcę placówki bądź personel z poziomem uprawnień 4/5.
Nie jestem też przerażony prze 030-01. W końcu Polska odzyskała niepodległość, Fundacja też znalazłaby sposób (specjalne rozebranie organizacji i jej ponowne założenie?). Raczej sam byt jest dość, intrygujący. Mam jedno pytanie: jeśli jest na zewnątrz przymrozek, to obiekt staje się komunikatywny. Czy nie powinniśmy wtedy symulować tego przymrozku?
Tak czy tak, daję + i liczę że jest to początek wracania do tej fajnej formy.
Jeśli jest to tak poważna sprawa, to oddawanie odpowiedzialności jednej osobie (która może być chora, martwa lub inaczej niedostępna) jest ryzykowna. Może dopisek: W przypadku niemożności poinformowania należy powiadomić nadzorcę placówki bądź personel z poziomem uprawnień 4/5.
Właśnie takiego zdania mi brakowało, dzięki! Poprawione.
Mam jedno pytanie: jeśli jest na zewnątrz przymrozek, to obiekt staje się komunikatywny. Czy nie powinniśmy wtedy symulować tego przymrozku?
Tak myślałem, że fatum sprowadzi to pytanie, bo wzmiankę o przymrozku usunąłem dosłownie minutę przed publikacją! Miałem nadzieję, że udało mi się wystarczająceo jasno sklecić zdania w pierwszym akapicie tak, by wskazywały, że podmiot (podobnie jak pory dnia) przymrozek wyczuwa instynktownie. Gdyby było inaczej, Fundacja mogłaby bezustannie przymrozek symulować i w rezultacie bez przerwy próbować nawiązać kontakt werbalny, a to ujmowałoby nieco charakteru :) Niemniej sprecyzowany dopisek dodałem.
Dziękuję raz jeszcze za opinię. Co do kwestii 030-1, to rzeczywiście ciekawe zagadnienie. Fundacja potwierdziła obecność i podmiotu, i 030-1 przy wskazanych wydarzeniach historycznych, ale jednocześnie sami de facto świadkami ich pojawiania się w tych czasach nie byli. Nie można wykluczyć, że 030-1 definitywnym zwiastunem upadku jest, ale niebezzasadnym z pewnością pozostanie stwierdzenie, iż (przyanjmniej dla podmiotu) "sznur" ma częściowo wymiar symboliczny.
Obrazki zostały usunięte ze względu na niepodanie licencji, PA zajmują się poszukiwaniem substytutów.
Link do źródła: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stanisław_Wyspiański,_Chochoły.jpg
Nazwa: Stanisław_Wyspiański,_Chochoły.jpg
Licencja: Public Domain Mark 1.0
Administracja wciąż poszukuje zamiennika dla obrazka numer 2.
Czy mógłbym nawiązać do sznura w trumnie Piłsudskiego w swojej propozycji na SCP-PL-200?
JamesH, autor tego raportu, jest nieaktywny od końcówki 2015 roku (według scpper'a, oczywiście). Jeśli zachowasz duszę artykułu w swoim nawiązaniu, myślę, że nie będzie problemu.