Hej, cześć, witam. Jestem nowy na wiki, choć bardziej pasuje określenie "nowy użytkownik", bo uniwersum kiedyś pobieżnie śledziłem a od pewnego czasu na poważnie. Zacząłem swoją przygodę może nie właściwie i tutaj to naprawię. Raczej jak wchodzi się do czyjegoś domu wypadałoby przywitać gospodarza a nie rozwalać się od razu na jego kanapie xdd. Dobra trochę za poważnie wyszło… W każdym razie cześć wszystkim, miło mi tutaj być mam nadzieję, że miło z wami spędzę czas jak oraz że ja nie będę dla was wrzodem na dupie tylko przyjazną personą.
Hej. Widze, że wrzuciłeś już jedną prace na forum krytyki, więc zgaduje, że przybyłeś do nas pisać własne prace.
Jakie jest twoje ulubione dzieło? Jakie dzieła ogólnie lubisz, straszne, naukowe, "eksploracyjne", czy może coś innego?
Szalom! Jak poznałeś Polską Filię, Sharx? Co Cię do nas sprowadza?
Głównie przyszedłem tutaj pisać, ale w planach mam też tłumaczenia (nawet mam jedno "zarezerwowane") oraz gdy podszkolę się w pisaniu pomyślałbym nad krytyką (dlatego nie od razu bo chciałbym dawać "dobrą" krytykę, popartą jakąś tam praktyką, wieloma przeczytanymi raportami i co już chyba posiadam jakąś tam "logiką" w sensie czy dany raport się klei). Polską Filię poznałem dzięki dwóm Youtuberom, czyli Piofli oraz Ozyr (pierwsze Ozyra oglądałem, ale jakoś przestałem, a niedawno natrafiłem właśnie na Pio). Spełniam wymagania, z pomysłami nie jest u mnie tak źle to pomyślałem, że warto się włączyć. Nie chcę zostać nie wiadomo kim, jakąś legendom jak djkaktus dla Angielskiej Filii (przynajmniej ja tak myślę patrząc na styl jego prac, ilość włożonego czasu i tego całego bawienia się stroną)… Chcę się po prostu dobrze bawić. I muszę przyznać, że jest na początku ciężko. Chodzi mi tu o styl pisania. Z natury mam bardziej rękę do innych opowiadań czy prac, ale to nie znaczy, że się łatwo poddam. Trochę praktyki, konsultacji z bardziej doświadczonymi i jakoś to będzie. Co do ulubionych SCP, mam paru faworytów. Więc tak, jeśli chodzi o zagraniczne raporty to zdecydowanie SCP-4494 oraz SCP-4000. Ulubiona wersja SCP-001 to Ouroboros, a jeśli chodzi o Polski odpowiednik jest to Fundator. Co do obiektów Joke to specjalne miejsce u mnie zajmują rodzime SCP-PL-120-J, czyli Kameleon (jest prosty, ale w tej prostocie jest po prostu śmieszny w moim odczuciu) oraz SCP-PRL-666-J (pomysł genialny, już na początku raportu dałem plusa). Więc przejdźmy do kanonów. Niewiele czytałem więc jak na razie moim ulubionym jest Zepsuta Maskarada. Na koniec wyliczanki opowieści… nie potrafię stwierdzić, za mało przeczytałem, ale postanawiam nadrobić braki. A jeśli chodzi o rodzaje dzieł… trudno mi określić. W sensie nie mam jakiejś ulubionej grupy. Potrafię znaleźć coś dobrego dla mnie w (tak myślę) każdej kategorii. Lecz patrząc ilościowo najczęściej zdarza mi się czytać straszne dzieła. Mam jeszcze na zakończenie takie posłowie… Community wydaje się być ogarnięte i przyjazne. Chcę tutaj zagrzać jak najdłużej i traktować ogólną aktywność na Polskiej Filii jako hobby… Podczas pisania pierwszego szkicu (swoją drogą nadal nie skończonego) czytam poradniki na nowo i za każdym razem widzę coś nowego… Może po prostu potrzebuję jakiegoś własnego przykładu do danych słów? Nie wiem… Uch troszeczkę się rozpisałem… No ale w końcu to forum pisarskie czyż nie? No dobrze dziękuję ogólnie za przyjęcie tak jak we wcześniejszym wpisie liczę na miło spędzony czas z Wami i na moim odwzajemnianiu się (w pozytywnym znaczeniu… jednak przeczytałem zasady i nie chcę być dupkiem… nie o to w tym chodzi). Tak więc dzięki za powitanie, lekturę tej przydługiej wypowiedzi i życzę miłego dzionka, wieczora, nocy czy czegokolwiek (lub kogokolwiek) macie za oknem ;)
Skoro masz rękę do opowiadań, czemu by nie spróbować ich pisać? Może osiągniesz sukces w nich o wiele szybciej niż w raportach?
A samo SCP jest dla nas wszystkich jedynie hobby. Czym innym miałoby być? :P
Na koniec moge powiedzieć jedynie - Miło cię u nas widzieć! Kipie od ciebie zainteresowaniem do SCP i pewnie nie za długo staniesz się rozpoznawalnym członkiem naszej społeczności.