Boże sory za zaśmiecania daje tu linka:
Ok. Widzę, że Twoja praca leży tu dość długo, więc zajmę się tym o tej porze. Zacznijmy od podstawy, czyli poradnika "Jak napisać SCP". Umknęło Ci kilka ważnych szczegółów takich jak: moduł oceny, identyfikator podmiotu, czy moduł z końca strony. Powinieneś również zastosować zakładki (znajdziesz je tutaj), ponieważ sandbox nie służy do pisania pojedynczych prac. Przejdźmy teraz do treści:
moduł oceny
Identyfikator podmiotu: (tu wpisujesz numer, który możesz wybrać przed wstawieniem pracy, ale polska filia nie posiada nawet 200 numerów)
Klasa podmiotu: Bezpieczny (zła klasa obiektu)
Poziom Zagrożenia: Biały
Tak powinno to wyglądać. Jeśli chodzi o kolor, to powinieneś również posiadać "ikonkę koloru"; niestety nie wiem, skąd możesz wziąć na to kod.
Specjalne Czynności Przechowawcze nie piszemy po enterze, a po spacji (opis również).
Nie stosujemy [X], a █ lub inną wskazaną do danej informacji cenzurę.
Interpunkcja po prostu leży. Polecam jakiś program kontroli pisowni, np. "Ortograf.pl", ale jest trochę tego typu programów.
Ton kliniczny (naukowy język), wymaga poprawy. Najłatwiej jest się go nauczyć, czytając inne skipy (raporty).
Twój obiekt to zdecydowanie euclid, jest to nieprzewidywalny humanoid.
Ośrodek to nie "anomalny hotel", nie możesz swojemu "koledze" specjalnie usługiwać. "Żołnierz" stwarza zagrożenie, należy go zamknąć; ograniczyć dostęp do personelu oraz permanentnie odebrać broń. Zaatakował pracownika, gdyż mu na to pozwoliłeś. Wyobraź sobie, że jesteś np. Dyrektorem Ośrodka, chodzi sobie po budynku niebezpieczny byt i zaczyna mordować Twoich ważnych ludzi i doświadczonych pracowników (przyjaciół, czy kim oni są), a Ty sobie na to patrzysz jak gdyby nigdy nic. Powinieneś ograniczyć straty w ludziach za pomocą odpowiednich czynności, których nie posiadasz. Powinien on znajdować się w odpowiedniej przechowalni, mieć wydawane posiłki, nie posiadać broni, mieć ograniczony dostęp do personelu, itd.
blizną na twarzy jest narodowości Polskiej
O interpunkcji już wspominałam.
Dość często powtarzasz słowo "obiekt", poszukaj, proszę synonimów.
Notatka# od [OCENZUROWANO] do [OCENZUROWANO] co daje ok. 1,5 razy lepszą celność.
Dzięki Twojej cenzurze (tego typu cenzury nie stosujemy) nie mam pojęcia jak zdefiniować fragment znajdujący się w opisie. Masz w pracy ogromny chaos, a w poszczególnych fragmentach piszesz w ten sposób, że niezwykle trudne jest odszyfrowanie tego (jak wyżej).
Log incydentu SCP-PL-342-0
Ten incydent doskonale obrazuje poziom stwarzanego przez byt zagrożenia. Zrozumiałam również, że ofiara zaczęła zwać siebie 342-0, dlaczego tak jest?
kot zaczął być nazywany SCP-PL-342-1
Istnieją na to bardziej kliniczne określenia, np. Podmiotowi nadano identyfikator 342-1.
Notatka nie zanotowano podobnego incydentu
Trudno by o to było. Incydenty mają to do siebie, że są niespodziewane oraz specyficzne, ale nigdy identyczne.
Podsumowanie: Interpunkcja jest do poprawy, tak samo ton kliniczny oraz składnia. Niestety najważniejsze, czego brakuje to fabuła. Masz humanoida żyjącego sobie w "Fundacyjnym hotelu", który nic nie przekazuje, żadnej historii; jest po prostu pusty, tzw. zapychacz. Odnoszę także wrażenie, że gdzieś widziałam pracę podobną do Twojej i chyba jest to nawet w polskim zbiorze. Osobiście to pomysł jest nawet ciekawy, ale w obecnej formie trudno wychwycić jego esencję. Powodzenia w przyszłej pracy.
Masz jeszcze kilka poradników na koniec:
Pisanie procedur — pomoże ci to lepiej sformułować SCP.
O Fundacji SCP — Czyli czym jest Fundacja i jaką ma funkcję.
O cenzurze — Co powinieneś wiedzieć o cenzurze i jak ją stosować.
O pisaniu humanoidów — czyli to na co nazwa wskazuje.
Oraz najważniejsze — poradnik tonu klinicznego, tj języka naukowego.