http://scpsandbox-pl.wikidot.com/slabyz-box
Pierwsza zakładka
Większość ludzi dała "minusy" podczas głosowania. Chciałem przygotować krytyczną auto-recenzję, ale się wstrzymałem. Odstawiłem SCP na pewien czas, wróciłem do swojego raportu i dalej chciałbym doszlifować koncept i wątek, aby nadawał się na publikację.
Pierwsze pytanie - czy waszym zdaniem szlifowanie tego ma sens? Czy może lepiej zrobić całkowitą przeróbkę, gdyż za wiele elementów raportu jest nieprawidłowe? I czy w ogóle coś takiego zrobić mogę?
Podejrzewam, że wstawka WPL może nadawać się do usunięcia, podobnie jak zdjęcie. Silnik w swoim komentarzu napisał, że przesadziłem jeżeli chodzi o notatki i wpływ osady na historię świata. Ogólnie chciałem ich mocno powiązać z historią Rosji - tak aby to oni stanowili wyjaśnienie, dlaczego mieli takie mocniejsze upadki. Punktami najważniejszymi miało być (A) przyczynienie się do Wielkiej Smuty (B) zniszczenie kierunku reform w okolicach Powstania Listopadowego (C) przyczynienie się do gwałtownego wzrostu alkoholizmu w ZSRR.
Pytanie ode mnie - czy te punkty zostawić, lecz przerobić znalezione notatki, czy lepiej je usunąć i zmniejszyć wpływ, aby nie był tak masowy?
Kolejną wątpliwością w komentarzu od Silnika była sprawa, że za bardzo skupiłem się na mieszkańcach a za mało na samym obiekcie (czyli pewnie o osadę). Chciałem tutaj wejść bardziej w opis i podejście mieszkańców. Zostawić kilka luk, pól do domysłu. Możliwe, że dla usprawnienia raportu dobrze byłoby wprowadzić wywiad czy fragmenty rozmów, aby istniała jakaś konkretna osoba, dająca konkretne wiadomości. Może należałoby ujawnić coś, co by nakierowało czytelnika na motywację "dlaczego tak bardzo nienawidzą Rosjan".
To są wątki, które mi się w głowie kręciły. Może ktoś ma własne uwagi, zastrzeżenia, propozycje, co można byłoby zrobić by było dobrze.