Cześć, chciałbym poprosić o krytykę mojego sandboxa. Spędziłem nad nim trochę czasu i jestem bardzo ciekawy opinii innych, doświadczonych użytkowników. Chętnie wysłucham propozycji poprawek.
http://scpsandbox-pl.wikidot.com/stop-przescieradlo
No hej.
Rozpoczynanie od Thaumiela to naprawdę duży kaliber, zwłaszcza że obiekt, choć faktycznie przydatny, nieszczególnie się wyróżnia. Jest skrajnie wręcz szablonowy, bardzo neutralny. Pomysł ten wykonano już np. pod postacią angielskiej propozycji 001 (http://scp-wiki.net.pl/djoric-dmatix-proposal).
Nie oznacza to jednak, że twój raport do niczego się nie nadaje! Zwróć uwagę na to, co podesłałem wyżej. Jest bardziej rozbudowany, jednak przede wszystkim kryje się za nim opowiedziana jakaś historia. Podmioty umierają, wydarzenia się dzieją - słowem, doświadczamy czegoś. Tego najbardziej brakuje twojemu raportowi. Dobrze piszesz językiem klinicznym, zwięźle i na temat. Brakuje jednak czegoś, co wciągnęłoby czytelnika i zapadłoby mu w pamięć.
Istnieje kilka innych drobnostek, jednak im warto przyjrzeć się dopiero po rozwiązaniu powyższego problemu. Jak na pierwszy raz jednak nie jest źle!
Dzięki za opinię. Rzeczywiście właściwości mojego SCP są nieco podobne do tego którego podesłałeś. Postaram się zmodyfikować jego możliwości, np. aby mógł komunikować się z ludźmi. Spróbuję również dodać jakąś historię np. w dodatkach, żeby opisać jak powstał. Jeszcze raz dziękuję!
Co teraz o tym myślicie? Postarałem się dodać jakąś tajemnicę oraz akcję. Wydaje mi się że teraz raport jest bardziej wciągający. Inspirowałem się paroma innymi raportami np. SCP-2316 lub SCP-PL-004, ale mam nadzieję, że nie jest za bardzo podobny.
Well, jeszcze chwilę i kończę. Jestem w trakcie pisania. Zrobione.
Zacznijmy od podstaw:
1. Zakładki; w sandboxie staramy się przechowywać więcej treści i zakładki służą do jej rozdzielania, kod na nie znajdziesz na stronie tytułowej sandboxa.
2. Ortografia/interpunkcja; brakuje Ci wielu przecinków w treści, więc zalecam przejrzeć ją jeszcze raz, ewentualnie do pomocy masz "Ortograf.pl".
3. Ton kliniczny (język naukowy). W Twojej pracy brakuje trochę "ładnych słówek", które podniosłyby walory Twojej pracy.
To ostrzeżenie nie wygląda zbyt odstraszająco, poza tym moim zdaniem nie jest zbyt estetycznie napisane. To, że czytelnik może wywołać XK, nie zostało podkreślone w odpowiedni sposób oraz zwracasz się do pracownika, czy osoby zewnętrznej? Nie rozumiem również, dlaczego dałeś enter w środku zdania.
Byłoby super, gdybyś usunął z kody collapsów hideLocation="both", ułatwiłoby to orientację w tekście.
Pracownik poziomu 5 to Rada O5.
Po Identyfikatorze podmiotu daj spację, tekst się zbija. To samo w klasie podmiotu i pozostałych.
SCP-PL-188 jest przechowywane w ośrodku
Zwykle używana jest forma męska. Ośrodek piszemy wielkimi literami.
Często używany do przechowywania innych przedmiotów anomalnych.
Ta informacja nie jest pomocna przy przechowywaniu obiektu i nie powinna się tu znajdować. Możesz ja umieścić w opisie. W sumie mówisz o tym jeszcze raz w opisie.
Dostęp do obiektu mają wyłącznie pracownicy z poziomem 5.
Dlaczego tak wysoki poziom? Do testów używałeś go normalnie, ale musisz mieć pozwolenie aż z Rady?
Nie da się określić średniego czasu pojawiania się obiektu. Gdy to nastąpi można go zobaczyć przez ok. 10 min.
Obiekt pojawia się na 10 min raz na nie wiadomo ile i ty go używałeś do pomocy przy innych obiektach? To prawie bez sensu.
Jego właściwości anomalne objawiają się dopiero po bezpośrednim dotknięciu z innym anomalnym obiektem.
W testach wyjaśniłeś to trochę inaczej. Wg nich obiekt musi w całości zakryć inną anomalię i powinieneś o tym napisać w opisie.
Wygląda na to, że nadałeś swojej "zabawce" zbyt wiele umiejętności, które się również wykluczają, np. telepatia i pisanie na kartce, spójrz chociażby na przesłuchanie. Twój byt jest "zbyt OP" lub na język Wiki ma syndrom xmena. Nadmiar umiejętności psuje efekt bardziej niż średnie opisanie np. dwóch umiejętności. Wybierz kilka znaczących cech i je rozpisz, tak by tworzyły sens.
Eksperymenty powinny mieć odpowiedni szablon, ponieważ wyglądają nie estetycznie. Znajdziesz szablon w poradnikach.
Dlaczego linkujesz nieodpowiednio skip? Po kliknięciu w link odsyła do nieistniejącej strony. Nie tak to się robi, w okienku edycji jest odpowiednia opcja, którą to się robi.
Same testy również popraw po edycji skipa, ponieważ nawet teraz trochę tu niedociągnięć.
SCP został odkryty 09.03.20██ roku podczas ataku SCP-PL-024
SCP-PL-024 nie atakuje. Albo się zatrzymasz i go zabierzesz, albo nie oraz on zadaje pytanie i później się dzieje to, na co nie masz wpływu.
obiekt przewieziono do ośrodku ██.
Typo.
kilka niebezpiecznych podmiotów zostało aktywowanych.
To się nazywa przełamanie zabezpieczeń.
Zrobiłem to specjalnie, chce tylko zniszczenia[usunięto]
Często gubisz spacje.
W przesłuchaniu tekst Ci się zbija. Daj spację po ">". Btw samo przesłuchanie jest trochę puste, niby dużo tam wyjawiasz, ale jest to trochę mało rozbudowane, mało treści. Mam wrażenie, że napisałeś to tak jakby od niechcenia, byleby zapełnić pracę.
Ostatnia notatka, a raczej jej wstęp, wygląda nie najlepiej. Btw, odnośnie do bytów "zmieniających raporty" mają one swoje kolory, tj. ich wypowiedzi zapisuje się innym kolorem. Niestety kod na to jest gdzieś na Wikidocie.
Od czasu napisania tej wiadomości w ośrodku
Skąd wiesz, że to napisano właśnie tam, jeśli nie mogłeś się z nimi skontaktować?
W ciągu najbliższego tygodnia ma zostać tam wysłane MFO █████-5.
Albo wysłane, albo nie, daj czas przeszły. To się stało.
Podsumowanie: W pracy brakuje sporo tonu klinicznego, poszczególnych modułów (np. końcowego). Nadałeś swojemu skipowi zbyt wiele umiejętności, przez co wydaję się nie do powstrzymania, a niewiele to tłumaczy. Został pewien ważny element w postaci początkowej notatki, której nigdzie nie tłumaczysz, a konkretnie chodzi mi o wywołanie XK; nigdzie w skipie o tym nie mówisz. Jeśli chodzi o walory estetyczne to collapsy to psują, masz wystarczająco treści, by umieścić je w jednym bądź w ogóle. Odnośnie samej pracy, to nie jest zbyt zachęcająca wg mnie, a dorzucanie zbyt wiele "mocy" tylko to pogarsza.
Cześć,dzięki za opinię.
Może rzeczywiście, próbując dodać historię trochę przesadziłem z umiejętnościami. Spróbuję go trochę osłabić. Usunę np. ten obiekt SCP-PL-188-1 bo nie ma większego sensu. Wyrzucę też dodatek 1 bo również nic nie wnosi.
Jednak jak napisane jest w strukturze zatrudnienia poziom 5 posiadają "[…] zazwyczaj jedynie członkowie Rady O5 i wybranego personelu." czyli nie tylko rada O5(ponieważ był to thaumiel, choć mogę dodać aktualizację, w związku ze zmianą klasy.)
To, że nigdzie nie tłumaczę dlaczego ma nastąpić XK, to jest właśnie część zagadki, chcę aby czytelnik pobudził wyobraźnię i sam wymyślił dlaczego(wydaje mi się, że gdybym po prostu napisał, że może się przenieść do innego wymiaru, z którego miałby coś zrobić, pozbawiło raportu głównej zagadki.)
Postaram się naprawić pozostałe błędy, chociaż i tak nie wiążę z tym raportem większych nadziei (pewnie wiele osób tak ma, że do pierwszego raportu się tak spieszy i potem coś takiego wychodzi, i prawdopodobnie potraktuję go jako trening. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź!