http://scpsandbox-pl.wikidot.com/prace-fanwhale (zakładka SCP-PL-186)
Witam. Prosiłbym o krytykę raportu SCP. Z góry dzięki za każdą wskazówkę.
Ps. Życzę miłego okresu świątecznego.
Baza danych SCP
Biblioteka SCP
Odkrywaj
Witryna
Społeczność
SCP Polska Filia CC BY-SA 3.0
Informacje licencyjne
http://scpsandbox-pl.wikidot.com/prace-fanwhale (zakładka SCP-PL-186)
Witam. Prosiłbym o krytykę raportu SCP. Z góry dzięki za każdą wskazówkę.
Ps. Życzę miłego okresu świątecznego.
Dobrze więc, czas najwyższy na krytykę.
Większość tego, co mam ci do powiedzenia, sprowadza się do krytyki jaką dałem ci tutaj. W skrócie - Twój raport nie ma fabuły, którą każdy dobry skip w dzisiejszych czasach mieć powinien.
Fakt, ze inspirowałeś się SCP-682 jest tak widoczny, że to podchodzi wręcz pod plagiat.
Powiem tylko tyle, że raporty z Pierwszej Serii Angielskiej nie są, oględnie mówiąc, zbyt dobre na na dzisiejsze standardy. A 682 jest idealnym przykładem raportu, który postarzał się bardzo nieładnie.
W twoim raporcie nie masz fabuły, nie masz pochodzenia obiektu, nie masz motywacji , w skrócie nic.
Dopóki nie będziesz mieć historii, nie ma sensu być w ogóle myślał o dodaniu tego raportu na listę.
Ponownie namawiam cię do przejrzenia najbardziej popularnych z nowszych raportów. Dzięki temu mam nadzieję zrozumiesz, na czym polega historia.
Com miał rzecz, rzekłem.
Witam. Kompletnie zmieniłem raport. Postanowiłem napisać coś co miałem w głowie kilka miesięcy temu, mam nadzieję że raport jest dobry pod względem historii, ortografi, jak i tonu klinicznego. Pozdrawiam.
Osobiście nie widzę żadnej znaczącej różnicy względem poprzedniej wersji. Jest jedynie troche dłuższa, ale wszystkie błędy są takie same.
Cześć. Oczywiście dziękuję za krytyki i poświęcenie mi czasu. Napisałem coś dosyć podobnego do historii, więc mam nadzieję że się sprawdzi. Jeżeli taka alternatywa historii jest nieodpoewiednia, proszę o informację. Pozdrawiam.
Hej, masz krytykę pracy.
Pamiętaj, że zależnie od tego jak do niej podejdziesz, mogą zostać wzięte w Twoją stronę konsekwencje zgodnie z otrzymanym ostrzeżeniem. Jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj.
SCP-PL-180 musi być przetrzymywany w komorze przechowawczej o wymiarach, 2 [m] x 2 [m] x 2 [m].
O tym w Jak napisać SCP, nie będę powtarzać poradnika.
Podmiot należy co tydzień dokarmiać
Sprawdź jeszcze raz znaczenie słowa "dokarmiać"
Podmiot należy co tydzień dokarmiać, poprzez wprowadzanie do przechowalni królika, obiekt musi znajdować się pod stałą obserwacją.
W jaki sposób oba zdania podrzędne są powiązane?
Kamery celi SCP-PL-180 mają być zamaskowane,
Piszesz jakie mają być kamery, zanim napisałeś, że mają być kamery.
SCP-PL-180 mają dostęp pracownicy z poziomem doświadczenia co najmniej 2
Dajmy 60% personelu nieograniczony dostęp do obiektu, co może pójść nie tak!
Fundacja to organizacja naukowa, nie anarchistyczna unia badawcza, personel jest kontrolowany i ma dostęp do informacji i obiektów tylko gdy musi je mieć.
dwa (2)
Nie wiem czy insynuujesz, że nie wiemy co to jest "dwa" czy liczba jest zbyt skomplikowana dla nas, ale taki zapis ma tylko sens przy naprawdę dużych liczbach. Myśl dziesiątki tysięcy, lecz wtedy i tak najlepiej dać po prostu liczbe.
SCP-PL-180 to owado-podobne stworzenie, najprawdopodobniej należy do rodziny stawonogów
Skąd ta niepewność? Jakie są alternatywy?
Wymiary SCP-PL-180 są następujące,
Jaki sens ma ten fragment?
waga jest dość niejasna, gdyż podmiot jest silnie agresywny, cechuje się ją na około 0,8
Środki usypiające? Ketamina?
SCP-PL-180 to owado-podobne stworzenie, najprawdopodobniej należy do rodziny stawonogów3. Wymiary SCP-PL-180 są następujące, 62 [cm] x 46 [cm], waga jest dość niejasna, gdyż podmiot jest silnie agresywny, cechuje się ją na około 0,8 [kg]. Tułów podmiotu kształtem przypomina kulę, z wysuniętą szczęką, w której znajdują się dwadzieścia trzy (23) szpiczaste zęby. Poza odnóżami obiekt posiada ogon zakończony małą igłą4. Obiekt nie ma dobrych stosunków z żyjącymi organizmami, wręcz uwielbia (jak sam to podkreślił podczas przesłuchań) zabijać.
Ten fragment to czysty chaos. Przechodzisz nagle z chaotycznego opisu wyglądu (po którego przeczytaniu nie jestem w stanie sobie wyobrazić obiektu) do napisania, że… obiely lubi zabijać w najbardziej niekliniczny sposób jaki moge sobie wyobrazić. Musisz trzymać ciąg logiczny i przedstawiać informacje tak by były beztrudu zrozumiałe — to, że Ty coś rozumiesz nie znaczy, że inni będą, bo ty masz wiedze o obiekcie w swojej głowie.
używając swojej prędkości5 spokojnie dogoniłby człowieka.
Niekliniczne.
Obiekt, który posiada Fundacja, ma być dowódcą armii samej bogini sarkistów Yaldaboth
Mam ochote rozbić sobie głowe o ściane. Poczytaj o sarkistach, bo sam koncepy armii Yaldabaoth jest śmieszny, nie mówiąc już o tym, że to nie jest bóg sarkistów.
SCP-PL-180 jest spłodzonym przez wielkiego karcyste Iona dzieckiem, zamieszczonym w łonie Yaldabota
…
umysł jak jego matka
Czyli brak?
Podsumowanie:
Witam. Wracam z poprawką, i tym razem mam nadzieje że nie ma takich błędów jak brak tonu klinicznego, fabuły lub ortografi. Z góry dzięki za każdą krytykę. Pozdrawiam.