Chciałbym prosić o ocenę mojego SCP. Znajduje się ono na Sandboxie.
Nie pogardził bym też drobną poradą.
Mam 3 uwagi. Tu macie link http://scpsandbox-pl.wikidot.com/scp-pl-666 . Po pierwsze fundacja jest zbyt uległa w stosunku do tego scp. Jest przecież fundacja SCP, a nie fundacja luksusowych mieszkań dla obiektów anomalnych. Dlaczego pozwalają mu chodzić po placówce i zabijać personel klasy D. Po drugie limit IQ to chyba 240 ( dla bezpieczeństwa sprawdź bo nie jestem pewien ). Po trzecie po przecinkach wstawiaj spacje.
Dziękuję użytkownikowi wyżej.
Co do twojej pracy, mam "kilka" uwag.
Jak wyżej, po przecinkach spacje. Po co "obiekt" z dużej litery? Użyj też innych słów takich jak: (cytat)
"podmiot", "organizm", "gatunek", "obiekt", "artefakt", "byt" itd
Identyfikator podmiotu:SCP-PL-666
Klasa Podmiotu:Euclid
Po dwukropku spacja
Obiektu poza teren ośrodka musi być zgaszane do Dr ██████████
Jak mam to zgłosić jak nie znam nazwiska? Oraz zgłaszane
źrenice Obiektu są są krwisto-czerwone
Powtórzenie słowa "są"
Są to czterometrowe humanoidy o Bladej skórze
bladej
z dwiema parami pierzastych wystającymi z pleców Obiektu skrzydeł
czytelniej byłoby z dwoma parami pierzastych skrzydeł, wystających z pleców obiektu
Obiekt jest przyjaźnie nastawiony do wszystkich pracowników fundacji,oprócz personelu klasy D,którymi gardzi i odnosi się z wyższością.
To trochę dziwne, że więzień gardzi więźniami, a lubi ludzi, którzy go przetrzymują wbrew woli.
Na prośbę Obiektu co miesiąc dostarczani mu są czterej pracownicy klasy D
Bez uzasadnionego powodu pracownicy nie powinni być dostarczani, bo tak. Fundacja nie jest hotelem
Format przesłuchań pominę. Moim zdaniem są one bardzo płytkie, nudne.
Zapomniałem dodać, iż pomysł mi się nie podoba. Obiekt to taki superman, no i nie ma w nic ciekawego.
Ja standardowo przyczepię się do przesłuchań. Nie brzmią one naturalnie, jak również naukowiec pozwala przejąć pałeczkę przesłuchiwanemu. Osoba, którą przesłuchujemy nie może wiedzieć, co chcemy usłyszeć: bo nam to powie (skłamie ofc). Każde przesłuchanie musi odbywać się z dystansem, jak do przysłowiowej ściany.
Zjadłeś też moduł oceny. Generalnie również opisujesz postać z gry fantasy czy filmu młodzieżowego. Nie pisz, w co jest ubrana, chyba że jest brudasem i nie zmienia ubrań.
Obiekt jest wstanie rozpędzić się do 300 km/h
Bardziej mnie ciekawi, w jakim czasie hamuje z tej prędkości, i jak wtedy reaguje na powstające przeciążenie. Popieram również opinię użytkownika wyżej: Fundacja tutaj to zbyt hotel, a za mało więzienie. Jeżeli masz krzesło to nie witasz się z nim ani nie spełniasz jego zachcianek; to krzesło, po prostu rzecz. Z obiektami SCP jest dokładnie tak samo: to wyłącznie rzeczy, nie dbamy o nie poza aspektem naukowym.
Pisanie humanoida to ciężka sztuka, i myślę że pomoże Ci w tym ten oto esej: Klik. Pozwoli Ci on zrozumieć kilka błędów, które niestety popełniłeś.
Poza tym brakuje mi tutaj fabuły, cytując użytkownika angielskiej Filii, Vezaz'a
"Przestań myśleć o "rodzaju obiektu" czy "rodzaju kreatury", a zamiast tego zacznij myśleć o historii którą chcesz opowiedzieć. Spójrz na te chwile Twojego codziennego dnia, które powodują że się zatrzymujesz, czujesz się nieswojo, czy zamyślasz się nad nimi. Następnie spróbuj wywołać w czytelniku to samo uczucie.
Mając to powiedziane, życzę Ci powodzenia!
Pomijając wcześniej wymienione:
1. Robienie szatana/lufycera/bezbeluba czy innego diabła oraz oznaczanie go numerem 666 to imo słaby pomysł.
2. "W żyłach Obiektu płynie niezidentyfikowana,czarna substancja jest ona silnie trująca." Żadnych badań nad właściwościami?
3. Szczerze mówiąc wątek z tworzeniem SCP-PL-666-C niezwykle przypomina mi SCP będący zieloną mazią, która w kontakcie z martwymi ciałami wywołuje [USUNIĘTO]. Swoją drogą czemu to są SCP-PL-666-C skoro nie było ani SCP-PL-666-B ani SCP-PL-666-A?
4. "Obiekt został pozyskany przez MTF podczas ataku na organizacje okultystyczną." Primo - Nie MTF tylko MFO (miło byłoby wiedzieć jaka dokładnie) Secundo - nie masz na myśli Globalnej Koalicji Okultystycznej?
5. Szablon przesłuchań masz to: http://scp-wiki.net.pl/jak-napisac-scp w zakładce "Szablony".
6. Przesłuchanie nr.2 wygląda prawie identycznie jak motyw SCP-738
Poza tym wydaje mi się, że obiekt jest przesadzony (wysokie IQ, siła, szybkość, trucizna w żyłach, pakty etc.)
Dziękuje za rady postaram się do nich zastosować