Hej mogę poprosić o ocenkę
http://scpsandbox-pl.wikidot.com/scp-f
Co ma oznaczać to f?
To nawiązanie do 682 jest nie potrzebne.
Sam pomysł by się sprawdził, ale jako joke, jednak najpierw musisz go porządnie dopracować.
Zamiast pisać post pod postem, po prostu edytuj swoją poprzednią wypowiedź o nowe informacje.
Dlaczego nie korzystasz z szablonu raportu? Zawiera on również potrzebne formatowanie.
Generalnie krytyka linijka po linijce niewiele Ci pomoże. Raport po prostu opisuje kolesia, który bawi się spinnerem a gdy kogoś dotknie to go zamieni w ten przedmiot. Dodatkowo nadużyte pokreślenia, nieskładny język i po prostu brzydko napisany raport. Procedury są dziwne i nie potrzebne. Dlaczego taki wymiar? Materiał? Po co okno? W dodatku chciałeś napisać obiekt joke. Nie wiem co śmieszy Ciebie jako autora w tej pracy. Mnie jako czytelnika zupełnie nic. W dodatku, klasa obiektu nie oznacza ''tego jak ten obiekt jest zły straszny i zabija wszystko'', lecz stopień trudności zabezpieczenia.
Dla podsumowania, praca ta nie spełnia wymagań witryny zarówno pod względem technicznym jak i fabularnym. Uważam, że najlepszą pomocą dla Ciebie z mojej strony będzie zachęcenie do ponownej lektury poradników:
- http://scp-wiki.net.pl/jak-napisac-scp — tu znajdziesz podstawowe aspekty techniczne prac oraz opis w jaki sposób powinieneś zabrać się do pisania i finalnie przelać pomysł ''na papier''.
- Przyda Ci się również lektura http://scp-wiki.net.pl/klasy-obiektow , gdzie są opisane wszystkie potrzebne informacje na temat klasyfikacji obiektów.
Obecnie Twoja praca nie wymaga poprawienia samej treści czy wyglądu, lecz dokładnemu przyglądnięciu się samej idei. Pomyśl nad tym, czy Ty w roli czytelnika widząc taką pracę zareagowałbyś pozytywnie? Pomyśl nad fabułą, co chcesz przekazać czytelnikowi. Postawiłeś sobie dodatkowe zadanie napisania obiektu joke, który powinien być zabawny. W tym przypadku nie uśmiechnąłem się ani razu.
Raport SCP to nie jest ''obiekt który zabija bo to fajne albo robi coś dziwnego'', zauważ że prace najwyżej ocenione przekazują swą treścią jakąś historię, nawiązują do czegoś w sposób który czytelnicy docenili, ocena mówi sama za siebie. SCP to nie sama anomalia, to cała historia pod postacią naukowego raportu.
Przede wszystkim się nie zniechęcaj. Poradziłbym Tobie, jako nowemu pisarzowi, zrezygnowanie z pośpiechu do napisania swojej pracy, gdyż dzieła robione ''na szybko'' nie mają bytu dłużej niż kilka dni. Lektura podanych poradników oraz przeanalizowanie wysoko ocenianych prac będą dla Ciebie najlepszą pomocą. Powodzenia!
Nie zgadzam się co do twojej wypowiedzi na temat klasy typu np:. Keter. Z powodu luźnej atmosfery (jeśli mogę się tak wyrazić) na forum SCP i dość rożnych informacji zawartych w raportach z powodu częstego braku powiązania do samych siebie występuja różne określenia.
Nie jestem do końca pewien co dokładnie masz na myśli, ale klasy mają konkretne, odgórnie ustalone znaczenia.
Nie są to sztywne wytyczne, ale muszą spełniać test pudełka, o który mowa w poradnikach i informacjach.
Upraszczając, jeśli możesz coś wsadzić do pudełka i o tym zapomnieć - bezpieczne. Jeśli istnieje spore ryzyko, że z pudełka ucieknie - Euclid. Gdy z pudełka ucieknie na pewno lub nawet nie da się tam wsadzić - Keter.
To, że wielu ludzi nie stosuje tego prostego schematu, nie znaczy, że należy się na nich wzorować. Przeciwnie- trzeba ich informować jak należy wyznaczać klasy obiektów.