Wiem, że raporty nie są jeszcze tak interesujące ale to się zmieni w przyszłości… Archiwa G-25
Mój kochany, czy mam ocenić oba raporty, czy któryś z nich?
Oba, proszę! :D
Postanowiłem ocenić póki co SCP-PL-135, ponieważ tamten raport jeszcze pamiętam i nie do końca czuję się na siłach z krytyką go.
Nie musisz dawać linku do wikipedii: w organizacji naukowej wystawiłbyś się na pośmiewisko. A tutaj są dorośli ludzie, którzy potrafią googlować.
Aktualizacja: Obecnie nie wiadomo gdzie znajduje się SCP-PL-135. Fundacja dokłada wszelkich starań, by go odzyskać.
Więc klasa powinna być zmieniona na niezabezpieczony
straszne obrazy
To nie jest język poważnej organizacji naukowej. Opisz naukowo, co rozumiesz pod "straszne obrazy". Manifestacje obrazów wywołujących uczucie strachu chociażby.
cały zakrwawiony
Skoro obiekt dąży do ukrywania się i całkowitego pochłaniania zdobyczy, to dlaczego pokój był zakrwawiony? Trochę brak tu logiki, to zbyt horror na siłę. Krew powoduje strach nie kiedy jest, a kiedy jej nie ma.
Agent: Proszę przestać, rozumiem co pani czuje ale jej to już nie pomoże.
Rozmowa z kobietą w szoku i na skraju załamania psychicznego na 5+. Agent, gdyby żył, powinien wylecieć z roboty. Jesteśmy (Fundacja) profesjonalistami, wiemy, jak rozmawiać z takimi ludźmi.
Agent: Proszę nie robić tego więcej i na spokojnie opowiedzieć resztę zdarzenia.
I po prostu zaczęła opowiadać? Zaproś koleżankę i kilku znajomych, odegrajcie ten dialog i zapytaj się ich, czy to było naturalne.
Generalnie bardzo mocno czuję tutaj elementy taniego horroru, które słabo ze sobą współgrają. Niewidzialność, straszne koszmary i pożeranie to coś, czego spodziewam się po "hicie kinowym", nie zaś SCP.
Jeżeli jest to byt, to posiada jakąś budowę, ale i genezę: jakoś powstał. W jaki sposób to się stało, z jakiego powodu, gdzie są inne osobniki gatunku? Zamiast dodawać mu mocy anomalnych, rozwiń uważniej jedną z nich, chociażby te świecące oczy. Jak na byt starający się pozostawać w ukryciu świecące oczy są co najmniej dziwne. Dlaczego one są, tylko "bo to straszne" czy jest za tym powód? To jakaś wada genetyczna? Oznaczenie partii produkcyjnej?
Trochę trudno mi tu doradzić alternatywy, ponieważ to generalnie generyczny straszak. Bazujesz na bardzo tanim horrorze, który już nie smakuje w sosie własnym: tajemniczy mordujący potwór. Potrzebujesz do niego bardzo sympatycznej przystawki, dania drugiego i przypraw, a nawet i deseru.
Poprawiłem, muszę jeszcze zastanowić się nad jedną sprawą i dopiszę ją do raportu 135. Dodałem coś nowego do 134, jeżeli mógłbyś mi wytknąć jakiekolwiek błędy, to byłbym szczęśliwy.
Dr. C. D██████ (często nazywanym przez naukowców jako Dr. CD)
To tak, jakbyś na świadectwie szkolnym zobaczył "Przyroda (często nazywana jako pszyra)." To oficjalny dokument, nikogo nie obchodzą pseudonimy naukowców. Jak również kropka jest zbędna.
najtwardszego znanego materiału na Ziem
Nie bądź leniwy: wyszukaj, co to za materiał i napisz to porządnie.
pozyskanych przez fundację razem
Tja, widzę, że nie wyciągasz wniosków.
Generalnie podtrzymuję moją krytykę z tego wątku, właściwie nie widząc zmian: http://scp-wiki.net.pl/forum/t-2313803/scp-pl-134
Nie rozumiem również, dlaczego ponownie prosisz o krytykę, mimo że nie zastosowałeś się do starszych porad.
1. Wykreśliłem fragment o CD.
2. Chodziło o diament, który jest napisany w raporcie.
3. Nie zauważyłem tylko tego jednego błędu z "fundacją".
134:
Obiekt ze względu na [Incydent-134-1] oraz [Incydent-134-2]
Nie rozumiem tu zastosowania kwadratowych nawiasów, które zazwyczaj stosuje się do przypomnienia pewnych faktów w tekście, typu: Agent [polowy] wyruszył na misję o godzinie 10:00.
szczegóły w [Raport-134-alfa].
Widziałabym tu zwykły nawias, bez kwadratowego. Litery alfabetu fonetycznego piszemy skrótami i z wielkiej litery.
SCP-PL-134 wydaje się potrafić przeciąć każdy materiał co potwierdza doświadczenie [Test-134-a].
Przeredagowałabym to:
SCP-PL-134 potrafi przeciąć każdy materiał(co potwierdza doświadczenie 134-A).
Data: 19 05 2███,
Raczej:
Data: 19/05/2███
Po utworzeniu dziury zaczął za pomocą podmiotu zabijać pracowników, będących w promieniu 2 [m].
Zmierzyli odległość od ściany do pracowników? Zbędne.
Podoba mi się, ale przez sprawy językowe, jak np. pisanie fundacja zamiast Fundacja, traci swój potencjał.
Tak, wiem. Wcześniej nie zauważyłem tego jednego błędu z "fundacją"
Dziękuję za wskazane błędy. Wszystkie zostały poprawione. Jeśli znajdziesz jeszcze jakieś - to bardzo proszę byś napisał.