JAK KORZYSTAĆ Z TEGO FORUM- PRZECZYTAJ MNIE :)
Nie przedłużając niepotrzebnie, przejdźmy do rzeczy. Skrótowe informacje zostały pogrubione.
Proszenie o krytykę.
- Bądź cierpliwy Bywa i tak, że czeka się kilka dni na ocenę. Główną zasadą jest, że po tygodniu możesz przypomnieć się na forum. Przed tygodniem skorzystaj z discorda.
- Użyj Sandboxa: http://scpsandbox-pl.wikidot.com/ O wiele łatwiej jest nam zobaczyć, jak praca wygląda na sandboxie, a nie na forum. Nawet jeśli używasz forum, to pamiętaj aby użyć spojlerów.
- Jeden wątek na jedną pracę O wiele łatwiej jest się zorientować w jednym szkicu w jednym wątku, niż oceniać kilka w danym wątku. Wtedy inne osoby mogą łatwo przyłączyć się do dyskusji. To nie spamowanie, acz pewnie ktoś zwróci Ci uwagę, że lepiej skupić się na jednej pracy.
- Jednocześnie pamiętaj, aby nie zakładać kolejnego wątku po wniesieniu poprawek do szkicu tylko ogłosić to w obecnym już wątku. Nadal: jeden wątek na jedną pracę.
- Przeczytaj poradniki przed wstawieniem szkicu Tak, inaczej krytyka będzie polegać na linkach do nich.
- Nie kiwaj po prostu głową Pozujemy na dorosłych i inteligentnych: kiedy ktoś udzieli Ci krytyki to nie kiwaj tylko głową i wprowadzaj podyktowane zmiany, porozmawiaj z daną osobą: jeśli czegoś nie rozumiesz albo się nie zgadzasz z czymś to rozpocznij rozmowę, niech to nie będzie rzucanie się słowami a prawdziwa, sensowna rozmowa i rzetelna krytyka.
- Podsumowanie niech będzie krótkie Na to wskazuje nazwa. Podsumowanie, a nie opis, zamieść tam najwyżej dwie, trzy linijki tekstu, nie zaś więcej: spowoduje to zajęcie zbyt wielkiej powierzchni na forum, co będzie zbyt faworyzowało Twój wątek w porównaniu do innych.
- Nie przychodzisz tu po pochwałę Często się zdarza, że nowy użytkownik po otrzymaniu krytyki rzuca to w diabły, ponieważ krytyka nie była chwaląca. Pamiętaj, że jesteś tu po to, aby poprawić swoją pracę: naturalnie oznacza to wytknięcie błędów, nawet i surowe. Nie robimy tego złośliwie, a z chęci pomocy: nie zniechęcaj się szczerą i bezlitosną krytyką a potraktuj ją jako komplement: traktujemy Cię poważnie i chcemy Twojego sukcesu.
Przykładowy post proszący o krytykę:
http://scpsandbox-pl.wikidot.com
Hej, chciałbym poprosić o krytykę mojego szkicu, zakładka pierwsza. Chciałem przerazić czytelnika wizją samotności w uniwersum ale nie jestem przekonany co do dodatków. Wszelkie opinie mile widziane!
Jeżeli krytykujesz:
- Poprowadź autora Nie mów, że musi popracować albo że jest dobrze. Pokaż, jaką ścieżką ma się udać, Twoim zdaniem, aby było lepiej. Wytłumacz, dlaczego myślisz i czujesz (pamiętaj powiedzieć, jak artykuł sprawił, że się czujesz ) to, co myślisz i czujesz. To pomaga.
- Nie rzucaj poradnikami Potraktuj autora inteligentnie, jako osobę, która przeczytała poradniki. Postaraj się co najwyżej je zacytować.
- Podaj przykłady i alternatywy Jeśli wiesz, że coś jest złe to znaczy że wiesz, co jest dobre. Napisz to. Powiedz, co chciałbyś zobaczyć, a co można usunąć.
W skrócie- prowadź dialog z autorem, nie "odfajkuj tematu".