http://scpsandbox-pl.wikidot.com/dziela-nephratha
Proszę o opinie i propozycje ewentualnych poprawek
Cześć! Zapoznałem się z raportem, powiem Ci, że jak na pierwszy artykuł język masz całkiem niezły(nie licząc kilku błędów oczywiście), jednak trochę rzeczy tutaj nie gra:
Klasa podmiotu: Keter
Moim zdaniem bardziej pasowałoby tu Euclid, ketery są niezwykle trudne do napisania i nie są dobrym pomysłem na pierwszy artykuł. Poza tym ta klasa chyba tu bardziej pasuje, nie?
pod ŻADNYM pozorem
Wydaje mi się, że te duże litery są tu niepotrzebne, poza tym psuje to trochę kliniczny ton, nie?
Ważną sprawą jest też zadać sobie pytanie kto i po co stworzył ten podmiot? Poza tym wnioskując z tekstu obiekt został znaleziony na jakiejś pustyni w Afryce, dlaczego został przydzielony Polskiej Filii?
W artykule na ten moment jest zbyt dużo niewiadomych, pamiętaj, nie skupiaj się na właściwościach swojego skipa, skup się na fabule! Właściwości są tylko przystawką, a głównym daniem jest fabuła!(cytując Wannę, cytującego jakiegoś gościa z Angielskiej strony Fundacji) Pamiętaj, żeby nie pomijać również etapu burzy mózgów, jest on bardzo przydatny.
Taką moją dobrą radą dla Ciebie, będzie to, żebyś zerknął do poradników, pomyszkuj też trochę na Filii zobacz jak inni piszą, a myślę, że im dorównasz! A więc nephrah życzę Ci powodzenia i wytrwałości w pisaniu swojego artykułu, bywaj!
EDIT: W poradnikach polecam też, żebyś zerknął do "napisz skipa z Wanną" (chyba jest w esejach Polskich, czy jakoś tak) ten artykuł bardzo Ci może pomóc!
Właściwości są tylko przystawką, a głównym daniem jest fabuła!(cytując Wannę, cytującego jakiegoś gościa z Angielskiej strony Fundacji)
Nie do końca, ten tutaj to mój autorski tekst. Często cytuję inny, rzeczywiście angielski, ale to nie jest ten.
Szkic postaram się ogarnąć jutro.
Dzięki za odpowiedź.
Już zacząłem nanosić pewne poprawki, ale mam kilka pytań (może pasują bardziej do działu burzy mózgów, ale skoro tu już temat został zaczęty to już niech to się zakończy):
1. Czy wspomnienie w raporcie o wykorzystaniu jeszcze niestworzonego SCP (które jest w planach), ale z ukryciem jego numeru, że tak powiem, zda egzamin?
2.Czy uzasadnienie przydzielenia SCP do Polskiej Filii tym, że agenci wyruszyli żeby przechwycić pewne SCP-PL będzie sensowne?
3. Czy dodanie wątku zapomnianej cywilizacji nie będzie trochę "przedobrzeniem"?
4. Po całkowitym doszlifowaniu 173 mam w planach kolejne SCP, powiązane ze 173 i tym co w punkcie 3 właśnie. Miałoby takie coś prawo bytu?
Odnośnie wypowiedzi 1 i 2, to zależy, jeśli tylko wspomnisz że planowane są testy z obiektem to możesz coś takiego zrobić, ale w takim wypadku polecam już zająć się wstępnie obiektem o którym piszesz. A co do 2, to musisz nadać sens temu "przechwyceniu", jak obiekt się tam znalazł. Punkt 4, absolutnie ma to prawo bytu, lecz miej na uwadze wcześniejsze porady innych, nie popełniaj 2 raz tych samych błędów. Jeśli zaś chodzi o punkt 3, to nie jestem pewien. Jestem tu nowy, nie wiem czy wolno pisać przeszłość dla świata kanonicznego, chyba że ten rzekomy świat byłby przed końcem świata XK. Zapytaj moda/admina, moim zdaniem to byłoby przedobrzenie.