Hej, chciałem poprosić o ocenienie mojej pierwszej pracy (jeśli już są inne to pierwsza zakładka) -
http://scpsandbox-pl.wikidot.com/oliwier-miodun-1
Z góry dzięki!
Bardzo bez sensu piszesz jednostki. Liczby w nawiasach bym przeżył (to wygląda głupio, nie naukowo) tak wyjaśnienie podstawowych jednostek SI w organizacji naukowej to przesada.
2 fragment nie ma ani jednego przecinka i wygląda paskudnie, nieczytelnie.
Nie tak działa cenzura. Cenzurujesz coś, czego każdy się domyśli- jeśli traktujesz swoją Fundację i naukowców jako idiotów, to traci na tym Twój obiekt- jak żałosny musi on być, aby skończeni idioci go znaleźli i schwytali?
Ogólnie idea raportu jest dla mnie nietrafiona- to potwór skądś robiący coś ponieważ coś. Dobry materiał do gry ROG czy filmu Marvela. Do SCP? Od jakiś 5 lat już nie. Nie wiem, dlaczego pominąłeś krok dopracowanka pomysłu, ale nie jest to miejsce, aby o nim rozmawiać.
Nawet najlepsza pisowania nie pomoże przy słabym pomyśle, także niestety trudno jest mi coś doradzić. Zapraszam do założenia wątku w pomysłach i burzach mózgów i dopracowanie tam swojego pomysłu. Czas na pisanie przyjdzie póżniej- zawsze najpierw planuj, potem sziałaj.
Pozdrawiam i powodzenia.
Zacznę od tego, że jak na pierwszą pracę nie jest źle. Masz nawet jakąś historię. Niestety do pracy, którą można publikować, wciąż daleka droga.
Generalnie zgadam się z uwagami Wanny, więc by ich zbędnie nie powtarzać, ograniczę się do kilku porad, mam nadzieję pomocnych.
Po pierwsze musisz rozumieć swoje postacie. Czym się kierują, jakie są ich cele. Czemu robią to co robią.
Pomocne może być zadanie sobie kilku pytań:
1. Co chce osiągnąć Fundacja badaniami? Jaką hipotezę postawiła i teraz jak ją sprawdza? Jakie metody będą do tego najlepsze?
2. Analogicznie z obiektem. Co sądzi o swoim uwięzieniu? Czy jest go świadomy? Czemu decyduje się na rozmowę? Co nim kieruje?
Pomocne może też być dokładne rozpisanie sobie historii obiektu, w punktach. Od początku do trafienia w ręce Fundacji. Taki plan potrafi być bardzo pomocny, zwłaszcza w bardziej zawiłych opowieściach.
I to w sumie tyle ode mnie. Życzę powodzenia w pracach, a w razie potrzeby dyskusji nad samą koncepcją, pomysłem - dział "pomysły i burze mózgów" czeka na Ciebie z szeroko otwartymi rękoma. :)
Dziękuje wanna-amigo i Futurity za odpowiedź, postaram się dostosować do rad, poprawić co nieco i wymyśleć dokładniejszą historię,
pozdrawiam.